HR mag aanvraag werkgeversverklaring aan UWV overdragen

Als werknemers een huis willen kopen, kunnen zij daarvoor een werkgeversverklaring aanvragen. Op de werkgeversverklaring staat vermeld wat voor dienstverband een medewerker heeft, wat het salaris is en welke eventuele andere toeslagen of beloningen diegene ontvangt. Verder wordt vermeld of de medewerker (onderhandse) leningen heeft en of er sprake is van een loonbeslag.

Deze verzoeken kunnen veel druk leggen op HR. De hypotheekaanvragers en -verstrekkers zijn veeleisend, waardoor HR vaak veel vragen binnenkrijgt en advies moet geven. Ook zijn er regelmatig meerdere verklaringen en aanvullingen nodig voordat een hypotheek wordt afgegeven. Omdat de aanvragers snel moeten beslissen of zij het huis willen en kunnen kopen, vergroot dit de druk om bepaalde gegevens op de verklaring te vermelden.

Verzekeringsbericht van UWV voor huizenkopers

De druk voor HR kan worden verlaagd door de werknemers gebruik te laten maken van de mogelijkheid om een verzekeringsbericht van UWV te gebruiken. Dit document kan de werknemer aanvragen bij UWV (via www.uwv.nl/particulieren/mijnuwv/) en komt in de plaats van de werkgeversverklaring. Het digitale document kan de werknemer vervolgens downloaden en inleveren bij een hypotheekadviseur.

Toch een werkgeversverklaring verstrekken?

Je kunt er natuurlijk altijd voor kiezen de werknemer toch ter wille te zijn. In Brightmine vind een voorbeeld Werkgeversverklaring voor een hypotheek, een checklist waarin staat hoe je de werkgeversverklaring moet invullen. Maar ook wat je moet doen als een werknemer je vraagt om gegevens niet naar waarheid in te vullen, om zo de kans op de hypotheek te vergroten.