Kopen en verkopen van vakantiedagen

Het kopen en verkopen van vakantiedagen is niet geregeld in de wet. Aan het verkopen van vakantiedagen is wel een belangrijke wettelijke restrictie verbonden. Uitgangspunt is dat de wetgever wil dat werknemers daadwerkelijk vakantie genieten. Een aantal zaken zijn van belang:

  • De werkgever zal de eisen van goed werkgeverschap in acht moeten nemen. Dat betekent bijvoorbeeld dat hij alle werknemers gelijk moet behandelen. 
  • Er is geen wettelijke regeling over het kopen (of verkopen voor zover het om bovenwettelijke dagen gaat) van vakantiedagen, dus een regeling mag naar eigen inzicht, mits redelijk, worden ingevuld. 
  • Als een werkgever de mogelijkheid wil openhouden om een verzoek om vakantiedagen te kopen en/of verkopen af te wijzen, dan zal hij daarvoor algemene, objectieve criteria moeten opstellen/hanteren. 
  • Het is mogelijk om werknemers elkaar (een deel van) hun bovenwettelijke verlofdagen te laten schenken, bijvoorbeeld aan een collega die mantelzorg verleent of aan een collega met een ernstig ziek kind. Het is aan de werkgever om te bepalen of het delen (schenken) van verlof binnen zijn onderneming mogelijk is of niet.

Reglement

Een werkgever kan afspraken over het kopen of verkopen van vakantiedagen met zijn individuele werknemers. Hij moet dan wel goed in de gaten houden dat hij zijn medewerkers gelijk behandelt. 

Om gelijke behandeling te waarborgen/bevorderen, kan een werkgever er ook voor kiezen om een reglement te maken over kopen en verkopen van vakantiedagen. Dit reglement (of deze regeling) kan hij dan opnemen in een personeelshandboek of arbeidsvoorwaardenregeling of hij kan de regeling bijvoorbeeld op het intranet plaatsen. 

Onderscheid maken tussen werknemers die fulltime werken en werknemers die parttime werken is daarbij bijvoorbeeld niet toegestaan. Net zo min als tussen tijdelijke en vaste medewerkers. Bij gelijke behandeling moeten gelijke gevallen gelijk worden behandeld en ongelijke gevallen in de mate van hun ongelijkheid. Er zou dus bijvoorbeeld wel onderscheid gemaakt kunnen worden tussen groepen medewerkers in de ene- en groepen medewerkers in andere functies. Dat onderscheid moet dan wel objectief verklaarbaar zijn. 

Let op: Het kan zo zijn dat in de toepasselijke cao een regeling over het kopen en/of verkopen van vakantiedagen is opgenomen. Check dat altijd even voordat je een regeling maakt.  

In een reglement over het kopen en/of verkopen van vakantiedagen zijn de volgende onderwerpen van belang:

  • Het maximum aantal te kopen en/of te verkopen vakantiedagen;
  • De procedure; hoe en waar moet het kopen en/of verkopen van dagen worden aangevraagd?;
  • Wat er gebeurt met de bijgekochte vakantiedagen die niet worden opgenomen;
  • Hoe de prijs van de gekochte en/of verkochte vakantiedagen wordt berekend;
  • Wanneer de gekochte en/of verkochte vakantiedagen met de werknemer worden afgerekend;