Binnen de grote groep van overwerkers in Nederland loopt het aantal overuren per week erg uiteen. Zo werkt 27 procent van de werkenden wekelijks 2,5 uur over. 14 procent tikt vijf extra uren aan een zeven procent draait vijf tot tien overuren. Dit blijkt uit onderzoek van workforce-specialist Protime onder duizend werkenden.
Tegemoetkoming
Medewerkers die werkelijks meer uren maken dan in het contract staan, krijgen daar niet altijd iets voor terug. Het grootste deel van de werknemers (45 procent) krijgt tijd-voor-tijd als compensatie. Twintig procent van de respondenten krijgt niets terug voor overwerk en 36 procent krijgt de extra uren uitbetaald. Toch blijkt dat maar 26 procent van die organisaties de gewerkte uren van medewerkers bijhoudt. Het overige gedeelte registreert dat niet en heeft niet goed inzichtelijk hoeveel overuren er gemaakt worden binnen het bedrijf. Echter heeft 33 procent van de ondervraagden wel behoefte aan dat inzicht.
Tijd-voor-tijd verboden?
Tussen werkgevers en werknemers is meestal goed afgesproken welke vergoeding tegenover overwerk staat. Soms krijgen werknemers overuren ‘gewoon uitbetaald’, soms geldt een toeslag van een aantal procenten en soms is overwerk verdisconteerd in het salaris van de werknemer. Maar er worden ook wel afgesproken dat werknemers die meer uren werken, die uren terug krijgen in vrije tijd. Bij deze laatste afspraak spreken we over ‘tijd-voor-tijd’. Het verbod geldt alleen als door de tijd-voor-tijd afspraken gemiddeld niet het wettelijk minimumloon wordt uitbetaald aan de werknemer. Als dat wel het geval is, dan zijn de afspraken niet aan de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag onderworpen en dus gewoon toegestaan. Bovendien is tijd-voor-tijd binnen één betaalperiode wel altijd toegestaan.
Ongezonder dan verwacht
Lucas Polman, directeur Protime Nederland, vindt dat we ons meer zorgen moeten maken om medewerkers die overuren draaien. ‘Werkend Nederland maakt wekelijks veel overuren, die niet gecompenseerd worden, en dat is zorgelijk in verband met de verhoogde werkdruk. Tijdregistratie kan helpen om meer grip te krijgen op die werkdruk.’a
Uit eerder onderzoek in opdracht van Zilveren Kruis blijkt dat een groot deel van de Nederlandse werknemers ongezonder gaat leven door het overwerken. Slechter slapen, ongezonder eten en minder sporten zijn hier de gevolgen van. De negatieve gevolgen worden echter onderschat en klinken het niet gevaarlijk. Daarom stuurt men ‘toch nog dat ene mailtje in de avonduren’ en nemen zij ’toch nog to do-lijstjes door in de weekenden’. Toch heeft dit niet altijd een goede impact op de medewerkers. De helft van de werknemers meent namelijk last te hebben van de negatieve gevolgen van overwerk.
Lees hier meer artikelen in het thema Arbeidsvoorwaarden.
Bron: Shutterstock