Verplichting op te roepen
De werkgever is verplicht om de werknemer op te roepen als hij werkzaamheden voor de oproepkracht voorhanden heeft. Die verplichting kan zijn vastgelegd in de nulurencontract, maar voor zover dat niet is gebeurd, vloeit die verplichting voort uit goed werkgeverschap.
Verplichting te komen werken, tenzij…
De oproepkracht is op zijn beurt in principe verplicht om te komen werken als hij wordt opgeroepen. Hij moet dan wel tijdig worden opgeroepen. De uiterlijke wettelijke oproeptermijn is vier dagen (96 uur). Deze uiterlijke termijn kan alleen bij cao worden verkort tot uiterlijk één dag (24 uur). Als de oproepkracht te laat wordt opgeroepen, dan is hij niet verplicht om te komen werken.
Geannuleerde oproep
Als een werknemer eenmaal is opgeroepen maar toch niet nodig blijkt te zijn, dan moet hij ook uiterlijk vier dagen van tevoren worden afgezegd. Ook deze termijn kan alleen bij cao worden verkort tot uiterlijk één dag. Bij een te late afzegging kan de oproepkracht aanspraak maken op het loon over de uren waarvoor hij aanvankelijk was opgeroepen.
Minimumaanspraak
Bij een nulurencontract moet je ook rekening houden met de wettelijke minimumaanspraak van drie uur per oproep. Dit houdt in dat een oproepkracht altijd drie uur krijgt uitbetaald per oproep, ook als hij feitelijk minder werkt.
Lees hier meer artikelen in het thema Arbeidsvoorwaarden.
Bron: Shutterstock