Natuurlijk kun je een gebrekkige bedrijfscultuur niet 180 graden draaien door het missiestatement op de muur te plakken of hippe zitzakken en een tafelvoetbalspel aan te schaffen. Het gaat om authenticiteit en dat komt niet zomaar uit de lucht vallen. Je kunt wel voor een cultuurverandering zorgen als je organisatie kampt met een afgenomen arbeidsethos. HR kan dan een strategische bijdrage leveren aan het succes van de organisatie. Met dat in het achterhoofd volgen hier drie tips om veel voorkomende culturele uitdagingen te lijf te gaan.
Tip 1: Zorg voor transparante, oprechte communicatie
Durven werknemers niet vrijuit te spreken bijvoorbeeld tijdens vergaderingen dan worden ze snel ongelukkig. In organisaties waar communicatie niet vrijuit verloopt, hoef je geen creativiteit of innovatie te verwachten. Het begint allemaal met transparante en oprechte communicatie. Wees open over wat er speelt binnen de organisatie en ga lastige kwesties niet uit de weg. Stel de zaken niet fraaier voor dan ze zijn. Om de conversatie op gang te brengen kunnen interne fora en samenwerkingsplatformen een goede methode zijn.
Tip 2: Ken je culturele waarden en hou eraan vast
De media besteden relatief veel aandacht aan aansprekende of bijzondere bedrijfsculturen waardoor veel organisaties geneigd zijn iets van al die voorbeelden bij elkaar te vegen. Ze hopen dan dat ze net zo worden als zij. Vergeet echter niet dat je bedrijfscultuur begint vanuit je eigen identiteit en strategie. Een bedrijfscultuur hoort de waarden van je eigen organisatie te reflecteren, niet die van een ander. Staan de belangrijkste bedrijfswaarden nog niet op papier, ga dan na wat je medewerkers iedere dag proberen te bereiken en wat de eigenschappen zijn van de best presterende medewerkers in je organisatie.
Tip 3: Werk aan betekenisvolle relaties
Organisaties moeten ongelooflijk hard werken om medewerkers betrokken te houden. Als medewerkers nadenken over hun toekomst staan ze niet direct stil bij de toekomst van de organisatie. Betekenisvolle, persoonlijke relaties op de werkvloer kunnen daar wel een positieve bijdrage aan leveren. Betekenisvolle relaties vormen namelijk een noodzakelijke voorwaarde om vertrouwen op te bouwen. Vertrouwen dat nodig is om goed te presteren. Kijk in je eigen organisatie hoe prestaties worden gemeten. Hebben werknemers toegang tot een continu feedbackproces of kiest je organisatie voor een (half)jaarlijkse beoordeling? Doorlopende contactmomenten waarin je aandacht besteedt aan succes- en ontwikkelpunten zijn uitermate geschikt om medewerkers betrokken te houden.
Niet eenvoudig, wel noodzakelijk
Het is niet eenvoudig je bedrijfscultuur zo kritisch onder de loep te nemen, maar het is noodzakelijk om talent te behouden en een positief werkklimaat te ontwikkelen of terug te brengen. Bedrijfscultuur wordt steeds vaker gezien als een middel om de betrokkenheid van werknemers te bevorderen en een beter bedrijfsresultaat te behalen. Betere communicatie, sterke kernwaarden en leiders die zich committeren aan de ontwikkeling en zelfsturing van werknemers helpen het schip weer op koers te brengen.
Lees hier meer artikelen in het thema Arbo.
Bron: Shutterstock