Het antwoord van mr. Edith van Schie
Als een werknemer arbeidsongeschikt is, dan moet de werkgever het loon van de werknemer doorbetalen. Ook zijn de kosten voor de re-integratie van de werknemer voor rekening van de werkgever.
Als een werknemer schade lijdt doordat hij blijvend letsel heeft, en dat komt door een ongeluk dat tijdens zijn werk is gebeurd, dan is het uitgangspunt dat de werkgever aansprakelijk is tenzij hij er alles wat mogelijk is aan heeft gedaan om schade te voorkomen. Hier is sprake van een ongeluk door een scheefliggende tegel waar de gemeente verantwoordelijk voor is. Conclusie zal waarschijnlijk zijn dat de werkgever niets had kunnen doen om dit ongeluk te voorkomen. Voor de schade van de werknemer is de werkgever vermoedelijk dus niet aansprakelijk.
Maar de gemeente had er natuurlijk wel voor moeten zorgen dat de werknemer niet over de scheefliggende stoeptegel zou kunnen struikelen. De gemeente kan daarom wel voor de schade aansprakelijk gesteld worden, óók voor de schade van de werkgever. De werkgever kan het loon dat hij moet doorbetalen tijdens de arbeidsongeschiktheid van de werknemer en de re-integratiekosten dus ook proberen te verhalen op de gemeente. Dit heet verhaalsrecht of regresrecht.
Lees hier de vraag van vorige weken:
- Moet je opdraaien voor de stommiteiten van een werknemer?
- Mag je medewerkers verbieden om pakketjes op het werk te laten bezorgen?
- Mag ik logostickers op de leaseauto’s van mijn medewerkers plakken?
Fotobron: Shutterstock