De wet verplicht ondernemingen niet om een stagevergoeding aan stagiaires te betalen. In de cao kan wel iets opgenomen zijn over stagevergoedingen. In dat geval moeten die regels worden toegepast.
Maar sinds begin dit jaar zijn er wel ontwikkelingen ten aanzien van stagevergoedingen. Zo heeft de overheid zichzelf de verplichting opgelegd om aan stagiaires een stagevergoeding te betalen. En daarnaast is drie weken geleden door een groot aantal partijen het zogenoemde ‘stagepact’ ondertekend.
In dat pact hebben verschillende organisaties, waaronder de MBO Raad, VNO-NCW, MKB-Nederland, Vereniging Nederlandse Gemeenten, CNV Onderwijs en CNV Jongeren, FNV en FNV Young & United, de Algemene Onderwijsbond, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, onder meer afgesproken om in het vervolg aan stagiaires een passende vergoeding te betalen.
In het stagepact is voor 2023 afgesproken dat alle studenten sowieso een onkostenvergoeding krijgen die ten minste alle kosten dekt die een student maakt om stage te kunnen lopen. Daarbij gaat het dan bijvoorbeeld om vergoeding van eventuele reiskosten of om de kosten voor het aanvragen van een VOG. Daarnaast hebben de ondertekenaars van het pact afgesproken dat ze zullen stimuleren dat (semi-) publieke en private werkgevers in cao’s afspraken gaan maken over passende stagevergoedingen.
Lees hier de vraag van vorige weken:
- Hebben stakers recht op loon?
- Hoe zorg je dat alle medewerkers de veiligheidsinstructies begrijpen?
- Moet je een boete in een concurrentiebeding opnemen?
Beeld: Shutterstock