Wij hebben de validatie van BTW-identificatienummers gedaan om de volgende redenen:
- Niet heel lang geleden heeft de Nederlandse Belastingdienst met name kleine btw-ondernemers voorzien van een nieuw btw-identificatienummer omdat hun oude OB-nummer verwees naar het BSN nummer en bepaalde privacyregels daarmee niet in acht werden genomen. Wij gebruiken jouw btw-identificatienummer mede in ons Know-Your-Client proces om onze afnemers te identificeren.
- De implementatie van de Nederlandse btw-regelgeving is op sommige vlakken pragmatischer in vergelijking met de overige EU lidstaten. Zo is het bijvoorbeeld in Nederland geen expliciete factuurvereiste om het btw-identificatienummer van een afnemer te vermelden wanneer de plaats van dienst in Nederland is gelegen en de dienstverrichter verplicht is de Nederlandse btw te innen van de Nederlandse afnemer. Wel is het een vereiste om de afnemer te identificeren voor facturering doeleinden en kan het btw-identificatienummer daartoe een hulpmiddel zijn.
Echter, nieuwe ontwikkelingen op EU niveau die ook hun impact zullen hebben op de Nederlandse btw-wetgeving, bewegen ons ertoe om tijdig voorbereidingen te treffen om toekomstige btw-regelgeving goed door te voeren en te testen in onze IT- en factureringsystemen. Wij verwijzen specifiek naar de aankomende e-invoicing en verscherpte btw-rapportageregelgeving in de EU, die in de komende jaren de papieren en PDF facturen zal vervangen voor zakelijke transacties. Verwijzing wordt gemaakt naar het zogenoemde “ViDA-pakket” (“VAT in the Digital Age”) van de Europese Commission zoals gepubliceerd op 8 december 2022. Sommige lidstaten hebben al e-invoicing doorgevoerd en enkele lidstaten zullen dat ook gaan doen vanaf 2024. Het is de verwachting dat Nederland pas per de verplichte datum dit zal doorvoeren echter is het lidstaten toegestaan deze regelgeving eerder te implementeren.
Van de lidstaten die al e-invoicing toepassen en/of aangescherpte rapportageverplichtingen hebben doorgevoerd, komt naar voren dat de e-factuur en/of nieuwe rapportageverplichting, de opname van het btw-identificatienummer van de afnemer verplicht maken om het als geldige factuur te doen gelden en/of te doen passeren naar de afnemer. De nieuwe regelgeving zal onder andere ook verplichten – op basis van de huidige voorstellen – om de factuur binnen twee dagen uit te reiken en binnen twee extra dagen te rapporteren. De daadwerkelijke implementatie in Nederland is nog niet volledig bekend. De Nederlandse overheid heeft wel haar eerste beoordeling over deze voorstellen gepubliceerd.
Onze organisatie is bekend met eerdere implementaties van e-invoicing- en/of verscherpte realtime-reporting regels in andere landen. Op basis daarvan zullen wij ook onze voorbereidingen tijdig starten, ondanks dat de daadwerkelijke implementatiedatum voor Nederland in de toekomst ligt, waaronder de validatie van de benodigde data van onze afnemers.
Op basis van bovengenoemde ontwikkelingen zouden wij je graag verzoeken jouw btw-identificatienummer met ons te delen.