Ga proactief met je mensen in gesprek. Vraag hoe het met ze gaat. En niet alleen met de vraag: “Hoe gaat het nu met je?” of “red je het een beetje?” Grote kans dat mensen dan sociaal wenselijke antwoorden geven. Weet in welke situatie je mensen zitten, weet wat ze bezighoudt en waar ze het moeilijk mee hebben. Met een algemene vraag, krijg je niet de uitdaging te horen waar iemand mee worstelt. Dit vraagt om iets meer verbinding en iets meer diepgang.
Concrete acties per focuspunt
Zet samen in op veerkracht en vitaliteit. Plan elke week bewust tijd in om met mensen in gesprek te gaan. Uit onderzoek is gebleken dat er een absolute top 3 is, waar de focus op zou moeten liggen nu het grootste deel van de mensen thuis werkt:
1. Verlichten van de werkdruk
- Stel een flexibel budget per medewerker beschikbaar, waarmee iemand kan kiezen waar hij behoefte aan heeft.
- Spreek erkenning en waardering uit.
2. Optimaliseren werk-privébalans
- Stimuleer gezonde gewoontes en deel deze proactief met de medewerkers. Te denken valt aan regelmatig pauzes nemen, op tijd de laptop dichtklappen of voldoende beweging.
- Maak concrete afspraken rondom thuiswerkbeleid en onderzoek samen met jouw mensen wie extreme behoefte heeft om af en toe weg te zijn uit huis om op kantoor te werken (indien mogelijk uiteraard).
3. Inzetten op verbinding tussen mensen
- Maak online sessies of vergaderingen minder formeel, zorg ervoor dat managers een vergadering iets eerder starten om over koetjes en kalfjes te praten. Of start de vergadering met een grappige vraag.
- Stel elke week een teamcaptain aan die tijd en aandacht geeft aan het thema verbinding. Iedereen kan iets bedenken wat bij hem of haar past en zo kan ieders behoefte aan verbinding vervuld worden.
Zorg dat de geïnitieerde acties telkens goed afgestemd worden op de medewerkers uit een team. Elk persoon is uniek. One size fits all is al lang verleden tijd. Bovengenoemde acties zijn slechts een kleine selectie van de mogelijkheden. De kerngedachte is om met elkaar extra aandacht te schenken aan het gezondheidsbeleid om mensen vitaal en veerkrachtig te houden.
Foto: Unsplash
XpertHR: jouw kennispartner in HR-vraagstukken
Altijd snel en betrouwbaar antwoord op al je HR-vragen? Met XpertHR optimaliseer je jouw werkproces met kennisdocumenten, praktische tools, praktijkcases, checklists, voorbeelddocumenten en meer. Met alle informatie op één plek ben je altijd up-to-date. Benieuwd wat XpertHR voor jouw organisatie kan betekenen? Vraag gratis en vrijblijvend een demo aan.