Natuurlijk is elke medewerker verschillend, maar de allerjongste generatie (Gen Z) staat over het algemeen toch anders in het werk dan hun oudere collega’s. Vanaf de kinderleeftijd wordt autonomie bij hen gestimuleerd. Ze zijn gewend om mee te denken, mee te praten en inspraak te krijgen in beslissingen.
Ruimte voor eigen inbreng
Generatie Z heeft over het algemeen wat meer ruimte voor eigen inbreng nodig dan voorgaande generaties. Gen Z is gewend om te delen waar ze behoefte aan hebben. Ook denken ze graag mee over hoe werk beter gedaan kan worden. Als ze zien dat dingen op een andere manier kunnen – efficiënter, leuker, flexibeler – willen ze dat graag delen. Als de oudere generatie vastzit in een bepaalde structuur, kan dat weerstand oproepen. Het is daarom belangrijk om goed naar nieuwe medewerkers te luisteren. Moedig ze aan om met ideeën te komen en hun creativiteit aan te spreken.
Bewuste keuzes en carrièrestappen
Deze generatie is gewend om goed na te denken over hun keuzes. Ze weten daarom ook vaak heel goed wat ze willen, maar vooral wat ze niet willen. Wat deze generatie onderscheidt van oudere medewerkers is dat ze minder snel willen blijven hangen in werk dat ze niet past. Ze zijn eerder geneigd om bij te sturen waar oudere medewerkers misschien minder bewust elke carrièrestap doordenken en dingen misschien wat vaker ‘gewoon doen’ vanuit de gedachte ‘werk is gewoon je werk’. De jongste generatie zal minder snel tien jaar blijven zitten in werk dat niet bij ze past en trekken eerder aan de bel. Het is belangrijk goed om naar ze te luisteren en ze serieus te nemen als ze met twijfels komen. Je kunt natuurlijk aan verwachtingsmanagement doen, maar als ze ongelukkig worden van het werk en de motivatie weg is, kun je beter omkijken naar werk waar ze wél energie van krijgen. Loopbaanbegeleiding kan daarbij helpen.
Flexibele werktijden
Ze waarderen over het algemeen ook vrijheid als het gaat om zelf de werktijden indelen. De recente vorm van hybride werken, afwisselend thuis en op kantoor, bevalt de meeste jongeren goed. Zij gaan met flexibele werktijden en plekken vaak soepeler om dan de wat oudere collega’s. Veel jongeren vinden het prettig om naast het werk voldoende ruimte over te houden voor hun sociale leven, sport of hobby’s.
Duidelijke kaders
Medewerkers veel vrijheid geven waar en wanneer ze werken, betekent niet automatisch dat het werk zelf ook vrijheid blijheid is. Integendeel, het vraagt juist om duidelijke kaders. Dat geldt dubbel als de inwerkperiode van een nieuwe werknemer grotendeels buiten kantoor plaatsvindt. Als medewerkers niet weten wat er van ze verwacht wordt, wanneer iets goed is en wanneer iets af, kunnen ze snel verdwalen. Ze voelen zich bij hybride werken ook minder snel onderdeel van het team, wat het lastiger maakt om als ze iets niet weten iemand aan te spreken of vragen te stellen. Om die reden is het belangrijk om jonge medewerkers, vooral de nieuwkomers, extra in de gaten te houden.
Meer artikelen van SpecialistenNet vind je hier!
Lees hier de vraag van vorige weken:
- Moet je ziekengeld betalen als arts blundert bij voorhoofdslift?
- Mag je loon inhouden van telaatkomers?
- Hoe stimuleer je dat collega’s elkaar ontmoeten?
Bron: Shutterstock