Ons land telt bijna twee miljoen vrouwen tussen de 45 en 60 jaar. Dat is de leeftijdscategorie waarbinnen de hormoonhuishouding van vrouwen drastisch gaat veranderen. Van deze groep vrouwen dragen momenteel anderhalf miljoen bij aan de arbeidsmarkt. Deze verandering in hun hormoonspiegel kan leiden tot klachten als vergeetachtigheid, vermoeidheid en slecht slapen, (ernstige) opvliegers, stemmingswisselingen en gewrichts- en hoofdpijn.
Werkgevers zien dit vaak als stress, terwijl dat niet het geval is, zo blijkt uit onderzoek. Vrouwen met ernstige klachten hebben 8,4 keer meer kans op een slechter werkvermogen. Uit een onderzoek van NOS blijkt dat een derde van het verzuim binnen deze groep door de overgang kan komen. Verminderd werkvermogen kan vervolgens leiden tot ziekteverzuim. Het werk is de eerste plek waar uitval dreigt als er geen passende, op overgangsklachten gerichte actie ondernomen wordt.
Wat kan HR doen?
Liesbeth Josiassen, oprichter van Overgangsproof, gaat regelmatig in gesprek over vrouwen in de overgang. Met Overgangsproof organiseert zij campagnes om dit taboe de wereld uit te helpen en de werkvloer overgangsvriendelijk te maken. Speciaal voor HR zet zij een drie tips op een rij.
1. Laat je op tijd en goed informeren
HR-professionals weten te weinig over de overgang, waardoor zij de klachten niet linken aan overgangssymptomen. Mannelijke HR-medewerkers moeten vaak nog meer dan hun vrouwelijke collega’s kennis vergaren en een goede band opbouwen met de medewerkers. Wanneer de klachten worden gelinkt met de overgang, kan HR hierop inspelen, voorkom je verzuim en verbeter je duurzame inzetbaarheid. Lees je daarom goed in over de overgang en alle symptomen die daarbij komen kijken.
2. Maak het bespreekbaar en stap af van het taboe
De overgang is voor velen een persoonlijk onderwerp, omdat het over het eigen lijf gaat. Er zijn genoeg vrouwen die er zelf weinig van afweten, laat staan dat een ander er veel over weet. Creëer openheid en ga in gesprek met elkaar. Bekijk watvoor werk iemand binnen die leeftijdscategorie doet en wat overgangsklachten kunnen betekenen in het werk. Zo houdt een verzorger met de symptoom gewrichtspijn, die dagelijks steunkousen moet verwisselen, het werk niet lang vol.
3. Denk positief
De periode van een veranderende hormoonhuishouding is zowel lichamelijk als mentaal een belangrijke periode. Vóór de overgang heerst er een cultuur waarin we voor vrouwen zorgen, omdat vrouwen dan nog ongesteld worden (en diverse klachten kunnen ervaren) en meestal nog kleine kinderen hebben. Na de overgang wordt deze groep nóg waardevoller dan ze al zijn, door het afnemen van eerder genoemde factoren.
6 feiten over de overgang
- De overgang begint op het moment dat vrouwen voor de laatste keren ongesteld worden. Vanaf dat moment nemen geslachtshormonen af en komt een vrouw in een nieuwe levensfase.
- Volgens de NVOG is de gemiddelde leeftijd van vrouwen die in de overgang zitten 51 jaar. Deze periode duurt gemiddeld zeven tot tien jaar.
- Een derde van het ziekteverzuim van vrouwen tussen de 45 en 60 jaar komt door overgangsklachten.
- De afbraak van botten versnelt na de overgang, omdat het hormoon oestrogeen hierna daalt.
- 76 procent van het aantal vrouwen dat in de overgang zit, heeft last van opvliegers: een combinatie van oververhitting, hartkloppingen en transpireren.
- De kans op hart- en vaatziekten stijgt door de afname van geslachtshormonen.
Fotobron: Shutterstock