We liggen al een tijdje in de clinch met een van onze medewerkers. Nu heeft zij een ‘verzoekschrift tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst’ bij de rechter ingediend. Kan een werknemer de rechter vragen om de arbeidsovereenkomst te beëindigen?
Het antwoord
Ja, dat kan, al komt het niet vaak voor. Meestal zijn het werkgevers die de rechter vragen om een arbeidsovereenkomst te ontbinden. Een werkgever kan een werknemer namelijk niet zomaar ontslaan. Er zijn uitzonderingen, maar in een normale situatie moet hij zijn werknemer zo ver krijgen om in te stemmen met zijn ontslag- of met een beëindigingsovereenkomst. Lukt dat niet, dan heeft hij – afhankelijk van de reden van het ontslag – hulp van UWV of van de rechter nodig.
Voor een werknemer ligt dat veel simpeler. Hij kan zijn baan, weliswaar met inachtneming van de opzegtermijn, gewoon opzeggen. Maar werknemers hebben wel de mogelijkheid om aan de rechter te vragen om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Dat doet een werknemer meestal omdat hij wil dat de rechter dan ook meteen bepaalt dat de werkgever de transitievergoeding aan hem moet betalen. Dat hoeft in principe namelijk niet als de werknemer zijn baan zelf opzegt. Maar als de werknemer de rechter ervan weet te overtuigen dat de werkgever zich heel slecht (ernstig verwijtbaar) heeft gedragen, bijvoorbeeld omdat hij het loon niet betaalt, omdat hij de werknemer (seksueel) intimideert of omdat hij de werknemer opdraagt om strafbare dingen te doen, dan kan de rechter alsnog de transitievergoeding, en zelfs nog een extra vergoeding, aan de werknemer toekennen.
Lees hier de vraag van vorige weken:
- Kun je werknemers met onbetaald verlof sturen als ze geen vakantiedagen over hebben?
- De tankpas wordt ineens wel heel veel gebruikt, wat moet je daarmee?
- Wat moet je doen aan een loonkloof?
Fotobron: Shutterstock