Ik heb een klein consultancybureau. Nu heeft één van de grote bureaus mijn werknemer een aanbod gedaan ‘die hij niet kan weigeren’. Ik gun hem de stap echt wel, maar hij moet 1 maart al beginnen. Dat is voor mij een groot probleem. Ik ga uiteraard met hem in gesprek, maar ik wil graag weten wat mijn rechten zijn. Kan ik hem verplichten om zich aan zijn wettelijke opzegtermijn te houden?
Het antwoord van Xpert Edith van Schie
Hoofdregel is dat een werknemer zich moet houden aan de geldende opzegtermijn. In dit geval geldt de wettelijke opzegtermijn. Dat betekent: 1 maand opzegtermijn en opzeggen tegen het einde van de maand. Hij kan dus op zijn vroegst tegen 1 april 2021 opzeggen.
Maar wat nou als hij dat niet doet?
In feite kan een werkgever een werknemer niet dwingen om te blijven. Waar de wet de mogelijkheid biedt om werkgevers te verplichten om een dienstverband met een werknemer voort te zetten of te herstellen, daar geldt die mogelijkheid voor werknemers niet. Maar de wetgever heeft de werkgever wel een drukmiddel gegeven. Als een werknemer onregelmatig (te vroeg) opzegt, dan kan de werkgever namelijk schadevergoeding van hem vorderen. Die schadevergoeding is gelijk aan het brutoloon over de periode dat de arbeidsovereenkomst nog had geduurd als de werknemer zijn opzegtermijn wel in acht had genomen, in dit geval dus één bruto maandsalaris. Misschien kan dat de werknemer over de streep trekken om toch maar tot 1 april te blijven?
Foto: Shutterstock
Bron: De Financiële Telegraaf
XpertHR: jouw kennispartner in HR-vraagstukken
Altijd snel en betrouwbaar antwoord op al je HR-vragen? Met XpertHR optimaliseer je jouw werkproces met kennisdocumenten, praktische tools, praktijkcases, checklists, voorbeelddocumenten en meer. Met alle informatie op één plek ben je altijd up-to-date. Benieuwd wat XpertHR voor jouw organisatie kan betekenen? Vraag gratis en vrijblijvend een demo aan.