Stel dat je werknemer een vakantiehuisje heeft met goede internetverbinding en vanuit daar wil werken gedurende de coronacrisis. Mag dat dan?
Het antwoord van XpertHR
Vragen die je in ieder geval aan je medewerker moet stellen zijn:
– Vanuit welk land wil je gaan werken?
– Voor welke periode wil je vanuit dat land gaan werken?
Op basis van het antwoord van je medewerker kunnen jullie afspraken maken. Arbeidsrechtelijk is er geen bezwaar als werkgever en werknemer beiden instemmen met het werken vanuit het buitenland. Let wel op: het kan zo zijn dat de medewerker in procedures alleen kan worden opgeroepen bij de rechter van het land waar hij woont. Dat is afhankelijk van de duur van het verblijf in het vakantiehuisje in het buitenland en of de medewerker in het buitenland (in het vakantiehuisje) ‘woonachtig’ is. Als hij een Nederlandse arbeidsovereenkomst heeft, valt hij daarmee onder Nederlands arbeidsrecht. Dan krijg je de gekke (en onwenselijke) situatie dat een buitenlandse rechter recht moet gaan spreken naar Nederlands recht. Dat is wel iets om over na te denken.
Vanuit fiscaal perspectief kan het in een ander land werken gevolgen hebben. Zo kan – onder voorwaarden – in het buitenland mogelijk een vaste inrichting ontstaan voor de werkgever. Verder moet de werkgever opletten als de heffing van het arbeidsinkomen is toegewezen aan het woon-/werkland van de werknemer. De werkgever moet dan nagaan of er mogelijk verplichtingen voor hem/haar bestaan of gaan bestaan.
Let op: woont de werknemer niet in Nederland of in een andere EU/EER-lidstaat, dan kunnen er weer andere regels gelden. Ga dan eerst na of Nederland een belastingverdrag heeft met dit land of niet.
Bron foto: Unsplash