De overheid wil dat werkgevers alle zakelijke ritten en alle ritten voor woon-werkverkeer van medewerkers gaan registreren. Is dat verplicht?
Het antwoord
Het klopt inderdaad dat er een besluit klaarligt dat werkgevers verplicht om de zakelijke en woon-werkkilometers van hun medewerkers te registreren. Dit besluit heet het ‘Besluit CO2-reductie werkgebonden personenmobiliteit’. Hoewel het aanvankelijk de bedoeling was dat de regeling al op 1 januari 2024 in zou gaan, is het nu de bedoeling dat de regeling op 1 juli 2024 ingaat.
Maar gelukkig hoeven niet alle werkgevers met deze registratie aan de slag want de regeling gaat alleen gelden voor werkgevers met 100 werknemers of meer. Dus werkgevers met minder dan 100 medewerkers hoeven geen registratie bij te houden.
Werkgevers die wel onder de regeling vallen zullen, als de regeling inderdaad op 1 juli 2024 ingaat, vanaf dan het door de werknemers gereisde aantal kilometers, de gebruikte vervoermiddelen en de gebruikte brandstof moeten bijhouden. Die gegevens moeten ze dan voor 30 juni 2025 indienen bij Rijksdienst Ondernemend Nederland (RVO) met een speciaal daarvoor bedoeld digitaal formulier dat op hun website staat. RVO rekent met behulp van die gegevens uit hoeveel CO₂ het zogenoemde werkgebonden reizen uitstoot. De bedoeling daarvan is dat inzichtelijk wordt wat de uitstoot is en – vooral – waar en hoe die uitstoot omlaag kan, bijvoorbeeld door andere keuzes te maken, zoals meer reizen met de trein, fiets of elektrische auto.