Een hippe en succesvolle scale-up waar van alles gebeurt in hartje Amsterdam: wie wil daar niet werken? In de beginjaren had Mollie, dat online betalingssystemen voor webshops ontwikkelt, geen enkele moeite om medewerkers te vinden. Inmiddels is Mollie de scale-up voorbij en marktleider in Nederland. Het breidt verder uit binnen Europa. Maandelijks worden zo’n zestig tot zeventig nieuwe Mollies verwelkomd. Vanwege die sterke groei is employer branding professional Tomas Haviar aangezocht. Zijn taak: het werkgeversmerk op de kaart zetten en nieuwe kanalen aanboren.

Hoe komen jullie aan zoveel nieuwe medewerkers?
“Vanaf onze oprichting in 2004 tot ik hier kwam, zo’n drie jaar geleden, gebeurde nog veel via referrals. Het motto was: vind je je werk leuk? Vraag je collega’s en vrienden om ook hier te werken. Op Internet was Mollie minder zichtbaar dan nu. Er was weinig info te vinden. Mensen wisten dat we een betalingssysteem zijn en dat was het dan wel. Meer hoefde ook niet, want via-via kwamen er veel nieuwe medewerkers binnen. Met onze huidige groeiambitie is dat niet meer voldoende. Bovendien is het nadeel van referrals dat je veel van hetzelfde type medewerkers aantrekt. We waren juist op zoek naar meer diversiteit. Daarom zijn we begonnen ons werkgeversmerk uit te bouwen. Verhalen waren er genoeg, maar we vertelden ze niet. We zijn ze gaan delen via diverse kanalen.”
Welke kanalen zijn voor jullie het belangrijkst?
“Instagram is voor ons het wat vrijere en speelse kanaal, Linkedin het meer professionele. De vaktechnische posts delen we op Medium. En we moedigen medewerkers en sollicitanten ook aan hun eerlijke verhaal te delen op Glassdoor. Daarnaast proberen we te zijn waar onze doelgroep zich bevindt. Met developers praten we op hun eigen kanalen, we bezoeken congressen en organiseren meet-ups. Tot slot hebben we ook onze recruiters getraind in onze values, zodat die overal consistent in doorklinken.”
Wat is de strategie voor jullie werkgeversmerk?
“Onze strategie is simpel: zoveel mogelijk eerlijke informatie delen over ons bedrijf. Als je alleen maar fun uitstraalt, trek je niet de juiste medewerkers aan. We willen ver weg blijven van glossy filmpjes en opgeklopte verhalen hoe superbeautiful ons bedrijf is. Natuurlijk delen we onze vrolijke momenten. Zo hebben we een keer een watergevecht gehouden. Het filmpje daarvan is helemaal viral gegaan. Maar we vertellen vooral hoe het echt is om bij ons te werken. We laten zien dat het af en toe knetterhard werken is. En dat we een bedrijf zijn dat volop in ontwikkeling is. De koers kan soms snel kan veranderen. Niet iedereen voelt zich daar prettig bij. Wij hebben een specifieke cultuur en zoeken mensen die zich daar goed bij voelen.”
Kun je die specifieke cultuur omschrijven?
“Fun is belangrijk in onze cultuur. Maar voor ons heeft dat een andere betekenis dan feesten en vrijdagmiddagborrels. Het gaat ons vooral om plezier in het werk. Daarnaast hechten we waarde aan vriendschap. Onze medewerkers doen heel veel leuke dingen samen. Boksen, skiën, voetballen. We zijn teamplayers. We hechten waarde aan het welzijn van onze medewerkers. Er is een jaarlijkse vrije dag op je verjaardag, een wellbeing-budet en zo zijn er nog veel meer benefits. Jezelf kunnen en durven zijn op je werk. Dat is misschien wel onze kernwaarde. We moedigen iedereen aan om zich uit te spreken.”
Klinkt goed, maar andere techbedrijven zullen misschien hetzelfde zeggen. Hoe onderscheid je je daarvan?
“We zijn meer tech dan commercieel ingesteld. Onze oprichter is een ingenieur. We leggen er eer in om onze producten zo clean mogelijk op te leveren. Liever nog even doorontwikkelen dan voor de snelle winst gaan. Dat maakt het werk voor developers aantrekkelijk. Verder zijn we nog niet helemaal established, dat spreekt mensen aan die van avontuur houden.”
Is iedereen vrij om te delen wat hij wil?
“In principe wel. Als je als bedrijf authentiek wil zijn, moet je medewerkers het eerlijke verhaal laten vertellen. Maar we hebben wel guidelines en briefings. Dat zijn algemene adviezen en regels over wat niet geoorloofd is zoals data en beelden van klanten delen. Maar we gaan posts niet editen of verwijderen.”
Wie is de moderator op de socials?
“People team is de moderator. Dat werkt heel goed voor employer branding. Het is authentiek.”
Als je één woord zou mogen kiezen voor Mollie als employer brand …?
“Precies dat woord, authentiek.”
Meer lezen:
- Gusta Timmermans: ‘Streef naar een 8 voor je aannamebeleid’
- Handvatten voor een goede wervingsstrategie
- Employer branding als recruitment tool
Fotobron: Shutterstock