Sinds maart jl. werken onze medewerkers thuis. Ik vind dat lastig want hoe weet ik of ze ook echt aan het werk zijn? Kunnen we dat op een goede manier controleren?
De HR-vraag van de week
Er zijn verschillende technische mogelijkheden om te zien hoe, wat en wanneer een werknemer thuis aan het werk is. Probleem daarvan is dat het meekijken met- en controleren van werknemers aan strenge regels is gebonden. Sowieso zal de OR (als die er is) moeten instemmen met de controles, maar daarnaast zullen de werknemers zelf ook geïnformeerd moeten worden over het meekijken en de controles. Stiekem controleren is alleen toegestaan als er sprake is van een redelijke verdenking dat werknemers iets doen wat strafbaar of verboden is, dus dat mag in dit geval sowieso niet.
Werkgevers moeten rekening houden met de privacy van werknemers. Er moet een goede reden zijn voor de controles en er moet gekeken zijn of het niet mogelijk is om op een manier te controleren die minder ingrijpend is voor de privacy van de werknemers.
Maar los van alle regels is het natuurlijk de vraag of het nodig is om medewerkers tijdens het thuiswerken te controleren. Dat gebeurt kennelijk ook niet als de werknemers op de bedrijfslocatie werken. Dan wordt gekeken naar de resultaten die de werknemers boeken. Natuurlijk voelt het anders als je de mensen ziet werken, maar wezenlijk is het niet heel anders. Want als de werknemer thuis de hele dag zit te ‘Netflixen’, dan blijkt dat vanzelf uit zijn resultaten.
Tip: lees hier ook de praktijkvraag over de houdbaarheidsdatum van officiële waarschuwingen.
XpertHR: jouw kennispartner in HR-vraagstukken
Altijd snel en betrouwbaar antwoord op al je HR-vragen? Met XpertHR optimaliseer je jouw werkproces met kennisdocumenten, praktische tools, praktijkcases, checklists, voorbeelddocumenten en meer. Met alle informatie op één plek ben je altijd up-to-date. Benieuwd wat XpertHR voor jouw organisatie kan betekenen? Vraag gratis en vrijblijvend een demo aan.
Bron: De Financiële Telegraaf