1. Werknemer ontslagen na niet afrekenen van plastic tasje van 0,03 cent
Een werknemer van de Action rekende ’s morgens twintig regenponcho’s af. Aan het einde van de dag pakte hij een tasje om ze in te doen. De werkgever beschouwt dat als ‘onrechtmatig goederen wegnemen’ en ontslaat hem op staande voet. Het plastic tasje kostte 3 cent. De rechter oordeelde dat ontslag op staande voet hier te ver gaat. De werknemer wist wel dat hij in strijd handelde met het zero tolerance-beleid maar is niet ‘verrijkt’ door het meenemen van het tasje. Het tasje is volgens de rechter niets waard: vroeger kostten de tasjes niets, ze liggen ook niet in de schappen en het bedrag dat ervoor gevraagd wordt, is bedoeld om het gebruik van plastic tasjes te verminderen. De persoonlijke omstandigheden van de werknemer speelden hier een belangrijke rol: de werknemer had eindelijk zijn leven weer op orde na langdurige werkloosheid. Door het ontslag zit hij opnieuw in ernstige financiële problemen.
2. Geen ontslag op staande voet om gebruik personeelskorting voor familielid
Een werkneemster bij de Action gaf personeelskorting van 1,69 euro op de aankopen die haar vader – bij wie ze woont – deed. Ze vroeg keurig volgens de regels aan de bedrijfsleider om de korting met zijn pas toe te passen. Omdat de bedrijfsleider niet beschikbaar was, deed een ervaren collega dat, met de pas van de bedrijfsleider.
De rechter oordeelde dat de werkneemster in strijd handelde met de regels, maar dit kan haar niet worden verweten. Ze had niet de bedoeling om te frauderen en was zich er ook niet van bewust dat ze de regels overtrad. Doordat de personeelskorting door een ervaren collega met de pas van de bedrijfsleider werd toegepast, mocht ze begrijpen dat ze toestemming had voor de personeelskorting op de aankopen die haar vader deed.
3. Ontslag op staande voet om kleine diefstal wel terecht
Een werkneemster bij een bouwmarkt scande haar eigen klantenkaart bij aankopen van klanten en kreeg zo 11 voordeelcoupons die ze inwisselde bij aankopen, terwijl de kaart strikt voor persoonlijk gebruik was. Haar werkgever vond dat reden voor ontslag op staande voet. De rechter oordeelde dat het ontslag terecht was. De werkgever had een zerotolerancebeleid dat strikt gehandhaafd werd, en had een groot belang bij dit beleid. Het bedrijf gebruikte de gegevens van de klantenkaarten voor commerciële doeleinden. Het was de bedoeling dat 60 procent van de klanten de kaart zou scannen bij het afrekenen.
Om jou als HR-professional te allen tijde goed voor te bereiden op zulke situaties, zetten wij de do’s en don’ts bij ontslag op staande voet op een rij.
Het belang van de werkgever woog hier zwaarder dan de persoonlijke omstandigheden van de werkneemster, die door haar zwangerschap en het ontslag minder goede kansen op de arbeidsmarkt had.
Kantonrechter Limburg 10 mei 2019, ECLI:NL:RBLIM:2019:4554
Lees hier meer artikelen over het thema Ontslag: