Do’s
- Ontsla een werknemer op staande voet als er echt iets ernstigs aan de hand is, waardoor je de werknemer niet nog één dag langer in dienst kunt houden.
- Geef het ontslag onverwijld. Dat betekent dat je het ontslag op staande voet (vrijwel) direct na het ontstaan van de dringende reden en zonder getreuzel moet geven.
- Stuur de werknemer dus direct naar huis.
- Geef aan de werknemer direct de reden waarom je hem op staande voet ontslaat.
- Zorg voor voldoende bewijs van de reden(en) van het ontslag op staande voet.
- Geef de werknemer de gelegenheid om zijn kant van het verhaal te vertellen voordat je hem op staande voet ontslaat.
- Wacht je onderzoek, advies of overleg af, schors dan de werknemer alvast met behoud van salaris. Zo onderstreep je de dringendheid van de reden(en).
- Laat (alle) brieven controleren of opstellen door een advocaat, een andere arbeidsrechtspecialist of door XpertHR juridisch advies.
- Bevestig het ontslag op staande voet in een brief aan de werknemer per gewone en aangetekende post.
Als je niet aan deze eisen voldoet, heeft de werknemer verschillende mogelijkheden om het ontslag op staande voet aan te vechten.
Don’ts
- Ontsla een werknemer niet alleen op grond van vermoedens.
- Laat een werknemer niet eerst een paar dagen doorwerken of eerst een klus afmaken, dan is de redenering dat het ontslag kennelijk niet zó ernstig is.
- Maak de tijd om een zorgvuldig onderzoek in te stellen en/of om een juridisch deskundige te raadplegen niet onnodig lang.
- Gebruik geen strafrechtelijke termen in de ontslagbrief. Het is namelijk lastiger te bewijzen dat sprake is van bijvoorbeeld diefstal dan van ‘het wegnemen van eigendommen van de werkgever zonder zijn toestemming’.
- Je hoeft geen instemming van de werknemer te vragen en geen beëindigingscontract met de werknemer te sluiten. Ook hoef je UWV of de rechter niet te raadplegen.
- Je hoeft een werknemer die op staande voet is ontslagen geen transitievergoeding te betalen.
Gratis webinar – Ontslag op staande voet
Bij ontslag op staande voet komt veel kijken. Wanneer ontsla je iemand op staande voet? En hoe zorg je ervoor dat alles juridisch klopt? Arbeidsrechtadvocate Steffie Schepers gaf hier onlangs een XpertHR webinar over. Terugkijken?
Wat je kunt verwachten:
- Laatste wet en regelgeving
- Ontslag op staande voet: wanneer wel en wanneer niet?
- Dossieropbouw