De Wet toekomst pensioenen heeft gevolgen voor alle organisaties
De Wet toekomst pensioenen (WTP) die de Eerste Kamer heeft aangenomen 30 mei 2023 gaat het Nederlandse pensioenstelsel volledig ‘op de schop’ gooien. Pensioencontracten moeten worden aangepast en werkgevers hebben behoorlijk wat keuzes te maken, die zij in transitieplannen en in overleg met medezeggenschapsorganen en werknemers zullen moeten verantwoorden. Wat gaat er wijzigen? Wat moet je als werkgever doen en waar moet je opletten?
Krijg te horen welke acties je als bedrijf moet ondernemen en welke begeleiding XpertHR biedt als kennispartner.

Tijdlijn implementatiefase
Hieronder wordt een overzicht gegeven van het algemene verloop na het wetgevingsproces met betrekking tot het nieuwe pensioenstelsel. In deze fase spelen de sociale partners, ondernemersraden, pensioenfondsen, pensioenuitvoerders en verzekeraars een belangrijke rol, aangezien het essentieel is dat het nieuwe pensioenstelsel, zoals vastgelegd in de wetgeving, daadwerkelijk wordt geïmplementeerd. De periode tot 1 januari 2028 wordt aangeduid als de transitieperiode, waarin elke pensioenregeling moet worden aangepast.
Het transitieproces verloopt niet in alle situaties op dezelfde manier. De stappen die worden genomen bij een pensioenregeling die ondergebracht is bij een pensioenfonds verschillen namelijk van die bij een pensioenregeling die ondergebracht is bij een verzekeraar of premiepensioeninstelling (PPI).
Hieronder worden zowel de implementatietijdlijn voor pensioenfondsen als de implementatietijdlijn voor verzekeraars en PPI’s weergegeven.
Inwerkingtreding wet- en regelgeving (Pensioenfonds/verzekeraars/ppi)
Door de Wtp moet iedere werkgever nadenken over de toekomstige pensioenovereenkomst met zijn werknemers.
Afronding arbeidsvoorwaardenafspraken in transitieplan (Pensioenfonds)
Het transitieplan wordt uiterlijk 1 januari aan het pensioenfonds gestuurd. Het gaat hierbij om definitieve afspraken die bestuurlijk zijn afgestemd. Deze afspraken worden uiterlijk per 1 januari 2025 voor opdrachtaanvaarding aangeboden.
Afronding van de opdrachtaanvaarding (Pensioenfonds)
Alle pensioenfondsen hebben het implementatieplan gereed.
Uiterlijke datum ondertekende bijgestelde offerte (Verzekeraars/ppi)
Ook de uiteindelijke datum voor het indienen van het transitieplan bij de verzekeraar/ppi en het implementatieplan moet definitief zijn ingediend.
Uiterlijke inwerkingtreding wet- en regelgeving (Pensioenfonds/verzekeraars/ppi)
De transitie moet afgerond zijn voor 1 januari 2028. Dit betekent dat er vanaf dat moment geen pensioenopbouw meer mogelijk is in een uitkeringsovereenkomst, en bovendien dat in premieovereenkomsten geen sprake meer is van een leeftijdsafhankelijke (‘progressieve’) premie. Pensioenopbouw vindt alleen nog plaats in een premieregeling met een leeftijdsonafhankelijke premie.
Artikelen over de nieuwe pensioen wet
De compensatie van werknemers in de nieuwe pensioenwet: wat moet en wat mag?
De overgang naar het nieuwe pensioenstelsel met bijbehorende leeftijdsonafhankelijke premie leidt voor werkgevers mogelijk tot een compensatievraagstuk. In de Wtp is namelijk opgenomen dat je werknemers die nadeel ondervinden van de transitie “adequaat en kostenneutraal” moet compenseren.
Lees verderWet toekomst pensioenen: belangrijkste aandachtspunten voor HR
Wet toekomst pensioenen: belangrijkste aandachtspunten voor HR. De nieuwe pensioenwet gaat per 1 juli 2023 in. Start vandaag nog met de voorbereidingen.
Lees verderEerste Kamer stemt in met pensioenwet: wat moet je weten?
Met de instemming van de Eerste Kamer is de pensioenwet definitief. Ligt jouw organisatie op schema? In dit overzicht verzamelden we alles wat je als HR moet weten en doen.
Lees verderWebinar: Wet Toekomst Pensioenen. Dit betekend het voor HR.
Wat gaat er wijzigen? Wat moet je als werkgever doen? Waar moet je opletten? Pensioenadviseur Ronald Doornbos (PwC) bespreekt dit tijdens de webinar.


Verdiepende whitepaper
In deze whitepaper lees je de belangrijkste wijzigingen voor HR, plus de nodige tips. Zo kan jij vandaag nog van start met de voorbereidingen op het nieuwe pensioenstelsel.
Gratis checklist
Uiterlijk op 1 januari 2025 moet de transitie naar een nieuwe pensioenregeling, conform de Wet toekomst pensioenen, zijn afgerond. In deze transitiefase moet je een aantal belangrijke stappen zetten. Deze benoemen en bespreken we in dit stappenplan.

Deze content op deze pagina is ontwikkeld in samenwerking met PwC Nederland.
Uiterlijk op 1 januari 2025 moet de transitie naar een nieuwe pensioenregeling, conform de Wet toekomst pensioenen, zijn afgerond. In deze transitiefase moet je een aantal belangrijke stappen zetten. Deze benoemen en bespreken we in dit stappenplan.
Onze auteurs:

Ronald Doornbos, Partner, PwC Netherlands

Zeger Kluit, Associate (Pensions), PwC Netherlands