Een verzoek om eigenrisicodrager voor de Regeling werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA) of Ziektewet (ZW) kan je twee keer per jaar – per 1 januari en per 1 juli – indienen. Ook als je wil terugkeren van het eigenrisicodragerschap naar de publieke verzekering van UWV kun je dat alleen op deze momenten doen. Wil jij als werkgever per 1 juli 2022 wisselen? Dan moet je dit 13 weken van tevoren bij de Belastingdienst aanvragen en heb je dus t/m 31 maart 2022 de tijd. Tegelijkertijd met de aanvraag eigenrisicodrager WGA moet de werkgever een garantieverklaring bij de Belastingdienst indienen. De garantieverklaring van de bank of de verzekeringsmaatschappij toont aan dat de werkgever in staat is het eigen risico daadwerkelijk te dragen.
Voorwaarden om eigenrisicodrager te worden (WGA)
De werkgever heeft een bankgarantie van een bank of verzekeraar (de garantieverklaring) jegens UWV. De werkgever is niet in de drie voorafgaande jaren van de beoogde ingangsdatum gestopt als eigenrisicodrager of de garantieverklaring is in deze drie voorafgaande jaren niet ingetrokken. Hiermee wordt voorkomen dat een werkgever per (half)jaar kan switchen.
Verplichtingen eigenrisicodrager (WGA)
Als eigenrisicodrager heb je een aantal verplichtingen tegenover je (ex-)werknemer. Deze verplichtingen zijn:
- betaling WGA-uitkering;
- betaling re-integratie;
- begeleiden re-integratie. Hierbij valt te denken aan het aanbieden van sollicitatietrainingen, het controleren van die verplichting en het aanbieden van scholing;
- het controleren dat de werknemer zijn wettelijke verplichtingen nakomt. Daarbij geldt dat je bij niet-nakoming een maatregel kunt opleggen.
Bedenk dat deze verplichtingen ook gelden als de werknemer niet meer bij jou als werkgever in dienst is. Ook betekent het stoppen van eigenrisicodragerschap niet dat daarmee een einde aan die verplichtingen is gekomen.
Voorwaarden om eigenrisicodrager te worden (ZW)
Om voor eigenrisicodragerschap in aanmerking te komen, moet aan de volgende voorwaarden worden voldaan:
- Je voldoet aan de arbo-eisen. Als eigenrisicodrager moet jouw ziekteverzuimbeleid op orde zijn. Hierover maak je afspraken met jouw arbodeskundigen of arbodienst. Deze afspraken op papier stuurt je, met jouw aanvraag voor eigenrisicodragerschap, mee naar de Belastingdienst.
- Je bent in de 3 jaar voor de beoogde ingangsdatum niet gestopt als eigenrisicodrager voor de Ziektewet.
Het is niet noodzakelijk dat voor de ZW een garantie van een bank of verzekeraar is afgegeven.
Verplichtingen eigenrisicodrager (ZW)
Als eigenrisicodrager heb je een aantal verplichtingen tegenover je (ex-)werknemer. Deze verplichtingen zijn:
- het voorbereiden van beslissingen omtrent een ZW-uitkering;
- betaling ZW-uitkering;
- begeleiden verzuim;
- betaling re-integratie;
- begeleiden re-integratie. Hierbij valt te denken aan het aanbieden van passend werk, sollicitatietrainingen, het controleren van die verplichting en het aanbieden van scholing;
- het controleren dat de werknemer zijn wettelijke verplichtingen nakomt. Daarbij geldt dat je bij niet-nakoming een maatregel kunt opleggen;
- het voeren van een verzuimadministratie en het doen van ziek- en betermeldingen.
De verplichtingen van de eigenrisicodrager vinden plaats onder de eindverantwoordelijkheid van UWV. UWV controleert ook periodiek op het nakomen van de verplichtingen. Mocht blijken dat het aan de nakoming schort, dan kan UWV in het slechtste geval besluiten de taken van de eigenrisicodrager over te nemen.
Meer over eigenrisicodragerschap
Fotobron: Unsplash