Het CDA legt in het verkiezingsprogramma de nadruk op het verkleinen van de kloof tussen arm en rijk en werk voor iedereen. De belangrijkste punten op het gebied van werk en arbeidsmarkt uit het verkiezingsprogramma staan hieronder uitgelicht.
Basisbanen
Om de kansen voor echt iedereen op werk te verbeteren komt het CDA met een nieuw voorstel voor ‘Basisbanen’: gewone banen bij gewone werkgevers met loonkostensubsidie op maat. Basisbanen bieden een start op de arbeidsmarkt, maar kunnen ook helpen als tussenstation bij een carrière-switch. ‘Feitelijk schaffen we zo de werkloosheid af.’
Voor het CDA bestaat werkeloos aan de kant staan niet: via de sociale ontwikkelbedrijven, door de invoering van de basisbaan, de invoering van de maatschappelijke diensttijd en de verdere uitwerking van leven lang ontwikkelen is iedereen in Nederland die dat wil aan het werk of op weg naar passend werk.
Kloof tussen arm en rijk verkleinen
Het CDA gaat nadrukkelijk de kloof tussen rijk en arm actief te lijf. ‘Wij willen een rechtvaardig, eenvoudig en transparant belastingstelsel, waarin je meer overhoudt van wat je zelf hebt verdiend dan wat je van je ouders hebt gekregen.’ Dit doet de partij door de belasting op arbeid te verlagen en de erf- en schenkbelasting te verhogen. Verder worden belastingkortingen niet meer inkomensafhankelijk en komen er meer tariefschijven. Ook de kinderopvang wordt inkomensafhankelijk. Voor lage en middeninkomens wordt de kinderopvang bijna gratis.
Re-integratieregelingen vereenvoudigen
Het toeslagenstelsel vindt het CDA net als alle partijen veel te ingewikkeld. Maar dat is niet het enige systeem dat op de schop moet. Ook de re-integratie kan soepeler. De partij wil de verschillende re-integratieregelingen samenvoegen, vereenvoudigen en beter toegankelijk maken. Deze zijn nu nog in verschillende wetten (WW, ZW, WIA, Participatiewet en Wajong) en per doelgroep geregeld.
Hervorming arbeidsmarkt
De flexibilisering op de arbeidsmarkt vindt het CDA doorgeslagen. Te veel mensen werken als schijnzelfstandige, op onzekere oproepcontracten of hebben twee flexbaantjes nodig om fatsoenlijk rond te kunnen komen. De partij wil doorgaan met de ingezette hervormingen, zodat de vaste baan weer de norm wordt en mensen meer zekerheid krijgen over hun werk.
Leven lang leren
Het CDA pleit voor een leven lang ontwikkelen in nieuwe niet-schoolse vormen, die aansluiten bij de praktijk en zorgen dat mensen zich kunnen omscholen. Het pleit voor een Persoonlijk Ontwikkel Budget voor iedereen. Werknemers, werkgevers en overheid hebben hierin een gezamenlijke verantwoordelijkheid.
Het CDA-programma in bullets
- Om de kansen voor echt iedereen op werk te verbeteren komen er ‘basisbanen’: gewone banen bij gewone werkgevers met loonkostensubsidie op maat. Basisbanen bieden een start op de arbeidsmarkt, maar kunnen ook helpen als tussenstation bij een carrièreswitch.
- Er zijn al belangrijke afspraken gemaakt tussen werkgevers- en werknemersorganisaties en het kabinet. Doorzetten van deze hervormingen, zodat de vaste baan weer de norm wordt en mensen meer zekerheid krijgen over hun werk en een fatsoenlijk inkomen. De afspraken moeten het voor werkgevers aantrekkelijk maken om mensen in vaste dienst te nemen.
- Maximumnorm voor het aantal zzp’ers in zorgfuncties; een verpleegkundige is geen ondernemer. Dit voorkomt een onnodige tweedeling in zorgfuncties.
- Persoonlijk Ontwikkel Budget voor iedereen; werknemers, werkgevers en overheid hebben hierin een gezamenlijke verantwoordelijkheid.
- Stelsel voor verzekering van arbeidsongeschiktheid is nodeloos ingewikkeld, niet uit te leggen en soms regelrecht onrechtvaardig. Commissie OCTAS komt in 2024 met belangrijke conclusies voor noodzakelijke verbeteringen. Dit rapport vormt de belangrijkste bron om te komen tot een nieuw stelsel.
- Verhoging van het wettelijk minimumloon.
- Totstandkomen van een nieuwer en eenvoudiger belasting- en toeslagenstelsel, waarin meer werken moet lonen.
- Bijna gratis kinderopvang voor lage en middeninkomens. Overheid gaat kinderopvang voor alle kinderen van twee tot vier jaar gedurende twee dagen per week volledig vergoeden.
- Simpele gezamenlijke regeling voor alle vormen van verlof.
- Senioren moeten sneller en gemakkelijker aan het werk kunnen. Voor ouderen die langer willen doorwerken, mogelijk maken om later AOW op te nemen.
- Verschillende re-integratieregelingen samenvoegen, vereenvoudigen en beter toegankelijk maken, die nu nog in verschillende wetten (WW, ZW, WIA, Participatiewet en Wajong-regeling) en per doelgroep geregeld zijn.
- Strenge regeling voor circulaire arbeidsmigratie van buiten de EU voor seizoensarbeid, naar Frans voorbeeld (alleen opnieuw een tijdelijke vergunning als je je na afloop van het seizoenswerk bij de Nederlandse ambassade in je eigen land hebt afgemeld).
- Kennismigrantenregeling toespitsen op de mensen die echt nodig zijn.
Lees het hele verkiezingsprogramma hier>>
Vergelijk jouw standpunten met die van politieke partijen door het beantwoorden van 19 stellingen!