GroenLinks-PvdA heeft een uitgebreid programma op het gebied van werk. Kernpunten zijn een basisbaan, omscholingstrajecten, zo veel mogelijk vast werk en uitbreiding van verlofregelingen. De belangrijkste punten op het gebied van werk en arbeidsmarkt uit het verkiezingsprogramma staan hieronder uitgelicht.
Bij ontslag hoorzitting
Opvallend punt in dat verkiezingsprogramma: GL-PvdA wil hogere drempels opwerpen voor ontslag. Bij voorgenomen ontslag mag de werknemer op een hoorzitting zijn verhaal doen. Deze kan daarvoor ondersteuning krijgen met betaalbare rechtsbijstand. Ook wil de partij onnodig gebruik van het concurrentiebeding in vaste contracten terugdringen. Minister Van Gennip (SZW) is overigens al bezig met een wetsvoorstel daarvoor.
Vast is de norm
Vast moet nog meer de norm worden. GL-PvdA wil werkgevers die mensen in vaste dienst nemen belonen. Kleine ondernemers moeten ondersteuning krijgen bij loondoorbetaling van zieke werknemers. Verder wil de partij ‘draaideurconstructies’ onmogelijk maken. Werkgevers mogen van hen voortaan nog maximaal twee tijdelijke contracten aanbieden binnen twee jaar, in plaats van drie tijdelijke contracten binnen drie jaar. De onderbrekingstermijn gaat van een halfjaar naar vijf jaar. Dit laatste staat overigens al in de in de Wet verbetering zekerheid flexibele arbeidskrachten, die dit jaar in internetconsultatie is gegaan.
Drie contractvormen
Er blijven drie contractvormen over:
1. Werknemer: het uitgangspunt is dat je gewoon in loondienst bent bij je werkgever met een vast of tijdelijk contract.
2. Uitzendkracht: tijdelijk werk dat niet of moeilijk te voorspellen is of werk dat ontstaat bij uitval door ziekte kan een werkgever invullen met uitzendkrachten.
3. Zzp’er: voor werk dat geen onderdeel is van de organisatie of dat niet behoort tot de gewone werkzaamheden en waarvoor bijzondere kennis nodig is, kan een werkgever een zelfstandig contract aanbieden aan zzp’ers.
Bij de beoordeling van arbeidsrelaties geldt het werknemer-tenzij-principe: iemand is werknemer tenzij wordt aangetoond dat iemand werkt als zelfstandig ondernemer.
Sterkere vakbonden
Als een van de weinige partijen maakt GL-PvdA zich sterk voor een betere positie van de vakbonden. De partij vindt dat er een algemene cao-bijdrage moet komen. Deze bijdrage wordt van alle werknemers gevraagd, waarna zij gratis lid kunnen worden van een vakbond naar keuze.
Basisbanen
GL-PvdA wil werken voor iedereen bereiken door middel van basisbanen. Dat zijn banen voor mensen die onder de Participatiewet of Wajong vallen en ondanks begeleiding geen werk kunnen vinden op de reguliere arbeidsmarkt. Gemeenten krijgen geld om dit op te zetten samen met (sociale) ondernemingen, lokale maatschappelijke organisaties, sociale coöperaties en sociale ontwikkelbedrijven. Bijvoorbeeld bij sportclubs, in de ouderenzorg, het onderwijs en in de wijken
Werkgarantiefonds
Een door werkgevers en overheid gevuld werkgarantiefonds moet ervoor zorgen dat werknemers kunnen omscholen zonder inkomensverlies. Dit betekent een combinatie van opleiding, uitkering, aanvulling van de oude werkgever en inkomen bij de nieuwe werkgever. De organisatie verloopt zoveel mogelijk via regionale werkcentra, waar bijvoorbeeld ook onderwijs aan laaggeletterden wordt georganiseerd.
Minimumloon omhoog
Het minimumloon gaat stapsgewijs omhoog naar € 16 per uur (60% van het mediaan brutoloon). Het minimumloon gaat gelden voor iedereen vanaf achttien jaar. Uitkeringen als de AOW en de bijstand stijgen mee.
Scheefgroei corrigeren
Meer ‘marktmacht’ voor werkende mensen en minder voor bedrijven; dat wil de partij bereiken door het verlagen van de belasting op inkomen uit arbeid tot de middeninkomens. Voor mensen met vermogens boven een miljoen komt er een miljonairsbelasting (het eigen huis is hiervan uitgezonderd). Voor bedrijven met meer dan honderd werknemers komt er een winstdelingsregeling. Die is gekoppeld aan de winstuitkering voor aandeelhouders: hoe hoger de uitkering voor aandeelhouders, hoe hoger de uitkering voor werkenden.
Verlofregelingen
GL-PvdA wil uitbreiding van bijna alle vormen van verlof, rondom geboorte, ouderschap, mantelzorg, kort- en en langdurende zorg en rouw. Opvallend detail: de partij wil ook zorgverlof om voor een buurtbewoner te zorgen.
Het GroenLinks-PvdA-programma in bullets
- Basisbanen voor betekenisvol werk, voor mensen die onder de Participatiewet of Wajong vallen.
- Van werk-naar-werktrajecten en werkgarantiefonds (door werkgevers en overheid gevuld), zodat werknemers zonder inkomstenverlies kunnen omscholen.
- Het werknemer-tenzij-principe: iemand is werknemer tenzij wordt aangetoond dat iemand werkt als zelfstandig ondernemer.
- Ontslag minder makkelijk maken.
- Werkgevers mogen voortaan nog maximaal twee tijdelijke contracten aanbieden binnen twee jaar, in plaats van drie tijdelijke contracten binnen drie jaar.
- De onderbrekingstermijn gaat van een halfjaar naar vijf jaar, ook voor seizoenwerkers, inclusief arbeidsmigranten.
- Werkgevers die mensen in vaste dienst nemen belonen.
- Kleine ondernemers bij loondoorbetaling bij ziekte ondersteunen.
- Een leven lang (vanaf 16 jaar) ontwikkelingsbudget. Alle opleidingen en cursussen vooraf toetsen op professionele en maatschappelijke waarde.
- Minimumloon verhogen naar €16.
- Toeslagenstelsel op termijn overbodig maken door te zorgen voor fatsoenlijke uitkeringen en inkomens, lagere lasten voor werkenden en goede publieke voorzieningen.
- Kinderopvang wordt een publieke voorziening.
- Uitbreiding van mantelzorgverlof, kortdurend zorgverlof, geboorteverlof, langdurig verlof, afhankelijk van inkomen vergoeden.
- Een rouwverlof van twee weken.
- De positie van de vakbonden versterken met een algemene cao-bijdrage, voor gratis vakbondslidmaatschap.
- Voor bedrijven met meer dan honderd werknemers een winstdelingsregeling, gekoppeld aan de winstuitkering voor aandeelhouders: hoe hoger de uitkering voor aandeelhouders, hoe hoger de uitkering voor werkenden.
- Afschaffen belastingvoordeel (30%) expats.
- Gebruik van de bestaande Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs om werkgevers te verplichten 85% van de werknemers in dienst te nemen. Zo krijgen arbeidsmigranten eerder een vaste baan.
- Asielzoekers met perspectief op inwilliging mogen zo snel mogelijk volledig aan het werk.
- Per sector minimumtarieven voor zzp’ers, die minimaal gelijk zijn aan de volledige kosten van een werknemer in loondienst.
Lees het hele verkiezingsprogramma hier>>
Vergelijk jouw standpunten met die van politieke partijen door het beantwoorden van 19 stellingen!