Bestaanszekerheid voor iedereen en de hervorming van het belastingstelsel zijn twee kernpunten voor de partij van Pieter Omtzigt, Nieuw Sociaal Contract (NSC). De belangrijkste punten op het gebied van werk en arbeidsmarkt uit het verkiezingsprogramma staan hieronder uitgelicht.
Bestaanszekerheid
Bestaanszekerheid is een van de vier kernpunten van NSC, maar verhoging van het minimumloon draagt daar niet per se aan bij. Met die mening wijkt de partij af van het breed gedragen idee dat de minimumlonen omhoog moeten. Nederland staat in de top-drie van Europese landen met het hoogste minimumloon, benadrukt NSC in het programma. Voor de partij schuilt bestaanszekerheid vooral in betaalbare basisvoorzieningen (voedsel, wonen, energie, etc.) en een rechtvaardiger belastingstelsel. Verder wil NSC middelen beschikbaar stellen voor reparaties in wetten als de Participatiewet en WIA.
Loondoorbetalingsplicht bij ziekte MKB naar één jaar
De voor werkgevers verplichte loondoorbetaling bij ziekte gaat voor werkgevers in het MKB naar één jaar, als NSC het voor het zeggen krijgt. Indien werkgevers hun re-integratieverplichtingen onvoldoende zijn nagekomen, kan UWV een jaar langer loondoorbetaling opleggen.
Arbeidsmigratie beperken
De oplossing voor arbeidstekorten is niet om zoveel mogelijk mensen uit het buitenland te halen, stelt NSC. De partij wil arbeidsmigranten selectief toelaten. Bijvoorbeeld door middel van een puntensysteem naar Canadees model. Bij de toelating van migranten worden onder meer leeftijd, opleiding, ervaring en talenkennis meegewogen. De instroom van expats voor bedrijven wordt zo veel mogelijk beperkt tot specialisten met kennis en expertise die onvoldoende in Nederland aanwezig zijn. De fiscale voordelen voor expats (30%-regeling) worden afgeschaft.
Binnen de EU moet er meer grip komen op arbeidsmigratie, zoals grensoverschrijdende detachering. Onder bepaalde omstandigheden moeten lidstaten weer de mogelijkheid krijgen om de instroom van arbeidsmigranten te reguleren.
Leerpaden
De partij pleit ervoor om naar Deens model ‘leerpaden’ te ontwikkelen voor de top 10-functies met een groot personeelstekort. UWV en de gemeentelijke diensten stellen middelen ter beschikking voor de bekostiging van deze leerpaden, als het persoonlijk ontwikkelbudget van mensen niet toereikend is. Kies je voor één van de leerpaden, dan wordt de sollicitatieplicht in de WW opgeschort.
Hervorming belasting en toeslagen
Het belastingstelsel moet langzaam zo hervormd worden dat het draagkrachtbeginsel centraal staat. Mensen moet en ongeveer begrijpen hoeveel extra belasting ze betalen en toeslagen ze verliezen als ze extra werk verrichten. Daarbij komen kortingen en subsidies nu niet terecht bij de groepen waarvoor ze bedoeld zijn. De belastingkortingen op elektrisch rijden en de voordelen van zonnepanelen bijvoorbeeld komen terecht bij de hoogste inkomens. De laagste inkomens hebben vooral te maken met prikkels door fors stijgende energiebelastingen. Dat is precies verkeerd om, stelt NSC.
Volgens de partij is er een doolhof gecreëerd van belastingen, premies, kortingen, toeslagen en specifieke maatregelen voor huur, energie en zorgkosten die ertoe leiden dat werken voor veel mensen niet loont. De partij wil het belastingstelsel hervormen zodat de marginale druk bij lagere en middeninkomens afneemt en het loont om (meer) te werken. Deze hervorming moet geleidelijk en zorgvuldig worden ingevoerd en vergt dus enige jaren.
Geen gratis kinderopvang
Het voornemen om de kinderopvang (bijna) gratis te maken, noemt NSC niet effectief, omdat vooral de hogere inkomens daarvan profiteren en het effect op arbeidsdeelname zeer beperkt is. De partij ziet, net als D66, meer in een ‘rijke schooldag’. Die biedt mogelijkheden voor samenwerking tussen basisscholen en instellingen/verenigingen die buitenschoolse activiteiten aanbieden op het gebied van sport, cultuur en huiswerkbegeleiding. Voor ouders met een parttimebaan wordt het makkelijker om meer uren te gaan werken
Transitievergoeding naar persoonlijk ontwikkelbudget
Werkgevers en werknemers zijn samen verantwoordelijk voor het op peil houden van kennis en vakmanschap en voor ‘van werk naar werk’-trajecten bij ontslag. De transitievergoeding wordt meer gericht op het faciliteren van een overstap naar nieuw werk en daarom voortaan gestort in het persoonlijk ontwikkelbudget van werkenden
Het NSC-programma in bullets
Bij bestaanszekerheid is het een overheidszaak om te bevorderen dat eerste levensbehoefte beschikbaar en betaalbaar zijn. Het gaat dan om voldoende woningen, betaalbare zorgverzekering, betaalbare energie en betaalbaar voedsel.
- ‘Leerpaden’ voor top 10-functies met groot personeelstekort, daarvoor sollicitatieplicht WW opschorten.
- Meer grip op arbeidsmigratie binnen EU en selectievere arbeidsmigratie buiten de EU.
- Verplichte loondoorbetaling bij ziekte voor werkgevers in het MKB naar één jaar.
- Voorstel voor gratis kinderopvang terugdraaien.
- Transitievergoeding naar persoonlijk ontwikkelbudget werknemers.
- Ambtenaren, werknemers of anderen die misstanden melden, als klokkenluider beschermen.
- Belastingstelsel geleidelijk hervormen zodat de marginale druk bij lagere en middeninkomens afneemt en het loont om (meer) te werken.
Het hele verkiezingsprogramma lees je hier>>
Vergelijk jouw standpunten met die van politieke partijen door het beantwoorden van 19 stellingen!