Klimaat en dierenrechten staan centraal bij de Partij voor de Dieren; ook veel maatregelen op het gebied van werk hebben een groen tintje. De belangrijkste punten op het gebied van werk en arbeidsmarkt uit het verkiezingsprogramma staan hieronder uitgelicht.
Basisinkomen
De Partij voor de Dieren is voorstander van het basisinkomen. ‘Het kan onder de juiste randvoorwaarden inkomenszekerheid bieden en de positie van werknemers richting werkgevers versterken.’ Vormen van een basisinkomen zijn een maandelijks bedrag voor iedereen, of een negatieve inkomsten – belasting waarbij alleen mensen met een laag inkomen daadwerkelijk een basisinkomen ontvangen. Ook wil het onderzoeken hoe mensen door het verrichten van maatschappelijk zinvol geachte activiteiten een ‘sociaal kapitaal’ kunnen opbouwen, dat ingezet kan worden voor het bekostigen van basisbehoeften als eten en woonruimte.
Groene en zinvolle banen
Er moet een breed om- en herscholingsprogramma komen voor beroepen waar in de toekomst (veel) minder behoefte aan is, bijvoorbeeld in de luchtvaartindustrie, de fossiele industrie en de vleessector. De nadruk komt in deze trajecten op de transitie naar nieuwe, groene werkgelegenheid op, bijvoorbeeld in het (technisch) onderwijs, de bouw en in de energiesector.
Uitbuiting tegengaan
Behalve dierenrechten, is uitbuiting van werknemers een belangrijk punt van zorg voor de partij. In het programma staan veel voorstellen om uitbuiting tegen te gaan. Strenge eisen aan huisvesting van arbeidsmigranten bijvoorbeeld, waarvoor de partij werkgevers verantwoordelijk houdt. De Arbeidsinspectie krijgt een belangrijkere rol. De inspectie krijgt een breder mandaat om zelf onderzoek te doen en gaat ook handhaven op de naleving van cao-lonen, discriminatie en sociale veiligheid.
Werknemers meer zeggenschap
In grote bedrijven krijgen werknemers meer zeggenschap over belangrijke beslissingen, zoals fusies, opkopen van eigen aandelen, overnames, reorganisaties en de verdeling van de winst. De positie van werknemers in de ondernemingsraad wordt versterkt.
Pensioenakkoord
De partij heeft moeite met het pensioenakkoord dat is afgesloten in 2019: ‘Door het Pensioenakkoord dat in 2019 is afgesloten, worden pensioenen steeds afhankelijker van beurskoersen. Beurskoersen zijn onzeker en bovendien gebaseerd op het achterhaalde en schadelijke idee van oneindige economische groei.’
Werknemers krijgen meer vrijheid en flexibiliteit om keuzes te maken in hun pensioenopbouw. Zo kunnen ze bijvoorbeeld hun pensioen onderbrengen bij een groen investeringsfonds als dat bij hun huidige pensioenfonds niet mogelijk is. Ook kunnen zij kiezen voor een flexibele pensioenleeftijd of een deeltijdpensioen.
Het Partij voor de Dieren-programma in bullets
- Er is een groot tekort aan menskracht voor de duurzame transitie. Daarom aantrekkelijke omscholingstrajecten, coaching en andere vormen van persoonlijk maatwerk voor de vele groene en zinvolle banen.
- Vast en tijdelijk voor regulier, uitzenden voor ziek en piek.
- Een basisinkomen kan onder de juiste randvoorwaarden inkomenszekerheid bieden en de positie van werknemers richting werkgevers versterken. Er komt een grote pilot naar het basisinkomen.
- Publieke voorziening voor arbeidsongeschiktheid, waar opdrachtgevers aan meebetalen.
- Bestrijden van schijnzelfstandigheid en het dwingen van medewerkers om zzp te worden.
- Minimumloon verhogen naar € 16 per uur.
- Toeslagen overbodig maken, mits garantie op bestaanszekerheid.
- Gratis kinderopvang voor lage inkomens.
- Verlofregeling van negen weken naar drie maanden volledig betaald. Zwangerschapsverlof en partnerlof gelijk (100%). Betaald mantelzorgverlof en betaald rouwverlof.
- Tegen de nieuwe pensioenwet.
- Bij zware beroepen AOW-leeftijd naar 65 jaar.
- Vergunningsplicht voor uitzendbureaus, die verder gaat dan certificeringsplicht.
- In grote bedrijven krijgen werknemers meer zeggenschap over belangrijke beslissingen.
Het hele verkiezingsprogramma lees je hier>>
Vergelijk jouw standpunten met die van politieke partijen door het beantwoorden van 19 stellingen!