Hard werken is de weg omhoog uit de armoede, vindt de VVD. Het bouwt een opvallende prikkel in: een verhoging en daarna stapsgewijze afbouw van de WW-uitkering. De belangrijkste punten op het gebied van werk en arbeidsmarkt uit het verkiezingsprogramma staan hieronder uitgelicht.
Werkgevers helpen en belonen
Mensen die hun baan verliezen, moeten zo snel mogelijk weer nieuw werk vinden. Beloon de werkgevers die hun werknemers daarbij helpen, vindt de VVD. ‘Als een werkgever iemand moet laten gaan, maar de werknemer helpt bij het vinden van een nieuwe baan, hoeft de werkgever geen transitievergoeding te betalen.’ Ook bij het aannemen van mensen uit de bijstand moeten werkgevers ondersteuning krijgen. Het aannemen van iemand die lang niet gewerkt heeft, kent risico’s voor een werkgever, constateert de VVD. ‘We laten de overheid een deel van dit risico dragen, zodat meer werkgevers deze groep een kans gaan bieden.’
WW-uitkering omlaag
Om snel een nieuwe baan te vinden bij werkloosheid, bouwt de VVD ook een prikkel in de uitkering in. ‘We willen mensen die werkloos zijn geworden in staat stellen zich volledig te richten op het vinden van een nieuwe baan. Daarom komen we direct na het werkloos worden met een hogere WW-uitkering, die stapsgewijs afbouwt.’
Werkende armen meer zekerheid bieden
Werkende armen hebben nu vaak last van een te onzeker arbeidscontract. Daarom wil de VVD doorgaan met de ingezette hervormingen op de arbeidsmarkt, waarmee mensen die in een flexibel contract zitten, meer zekerheid krijgen. Tegelijkertijd moet er meer wendbaarheid komen voor ondernemers om een goede werkgever te kunnen zijn.
Loondoorbetaling zieke werknemers
Zieke werknemers vormen nu een te groot risico voor kleine werkgevers, constateert de VVD. Daarom wil het de ingezette hervorming van de loondoorbetalingsregels doorzetten. ‘We proberen deze hervorming voor kleine ondernemers zo aantrekkelijk mogelijk te maken, en de hoeveelheid bureaucratie te verminderen.’
Middeninkomens profiteren
Alle partijen willen belasting op werk verlagen en dat meer uren werken of voltijd werken loont. De VVD ook, maar laat vooral de middengroepen daarvan profiteren. Verder wil de partij de werkkostenregeling verruimen, zodat werkgevers hun personeel kunnen belonen, bijvoorbeeld met een meerurenbonus.
Goedkoper naar het werk
Om naar het werk gaan betaalbaar te houden, pleit de VVD ervoor om de belastingvrije reiskostenvergoeding standaard te indexeren. In ieder arbeidscontract moet een afspraak over een reiskostenvergoeding staan. De accijnzen op benzine gaan omlaag, ‘zodat autorijden betaalbaar blijft’.
Strengere eisen aan arbeidsmigratie
Werkgevers krijgen van de VVD de verantwoordelijkheid om eerst binnen het onbenutte arbeidspotentieel in Nederland op zoek te gaan naar werknemers. De partij pleit voor strenge toetsen waarmee de toegevoegde waarde eerst moeten worden aangetoond. Bijvoorbeeld dat het gaat om werk dat voor Nederland belangrijk is, zoals in de energietransitie en de technieksector, en dat hiervoor geen Nederlandse arbeidskrachten kunnen worden gevonden.
Als een werkgever uiteindelijk toch voor arbeidsmigranten kiest, wordt de werkgever sterker verantwoordelijk gehouden voor hun welzijn. Als een bedrijf in een sector waar veel arbeidsmigranten werken zich ergens wil vestigen, moet het eerst aantonen dat de voorzieningen in de gemeenschap de arbeidspopulatie kunnen dragen en dat het bedrijf hier zelf voor zorgt. De overheid stelt hiervoor duidelijke criteria op, zodat bedrijven weten waar zij aan toe zijn bij het uitwerken van investeringsplannen.
Het VVD-programma in bullets
- Als een werkgever een werknemer helpt bij het vinden van een nieuwe baan, hoeft deze geen transitievergoeding te betalen.
- Direct na ingang werkloosheid een hogere WW-uitkering, die stapsgewijs afbouwt.
- Doorgaan op de ingezette hervormingen op de arbeidsmarkt, om meer zekerheid te bieden aan mensen die in een flexibel contract zitten en meer wendbaarheid tegeven aan ondernemers om een goede werkgever te kunnen zijn.
- Overheid moet zzp’ers niet onnodig in de weg zitten: meeste zzp’ers kiezen weloverwogen en bewust voor het zelfstandige ondernemerschap en werken voor eigen rekening en risico.
- Toewerken naar een aparte rechtsvorm voor zzp’ers, om iedere zelfstandige ondernemer op voorhand duidelijkheid te kunnen bieden. Positie van zzp’ers in de polder versterken.
- Invoering van de arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen, met keuzevrijheid tussen een publieke en een private verzekering.
- Kleine ondernemers ondersteunen met loondoorbetalingsregels.
- Norm maken van een leven lang ontwikkelen. Publiek bekostigde instellingen moeten onderwijsaanbod beschikbaar stellen aan volwassenen en werkenden. Prioriteit bij tekortberoepen, mbo en mkb.
- Het minimumloon verhogen.
- Uiteindelijk af van het hele toeslagenstelsel.
- Bijna gratis kinderopvang voor werkenden. Voor deze hervorming zorgvuldig de tijd nemen vanwege de krappe arbeidsmarkt.
- Mogelijk maken om AOW later in te laten gaan voor een hogere uitkering.
- Belastingvrije reiskostenvergoeding standaard indexeren.
- Accijnzen op benzine verlagen.
- Uitzendverbod in sectoren als daar misbruik niet genoeg kan worden tegengaan.
- Eisen aanscherpen om als arbeidsmigrant naar Nederland te komen. Met strenge toetsen eerst toegevoegde waarde aantonen.
Het hele verkiezingsprogramma lees je hier>>
Vergelijk jouw standpunten met die van politieke partijen door het beantwoorden van 19 stellingen!