1. Moet bij deeltijdontslag de transitievergoeding afgerekend worden?
In de wet staat dat wanneer een dienstverband 24 maanden of langer heeft geduurd en op initiatief van de werkgever wordt beëindigd (of niet wordt voortgezet), de werknemer recht heeft op een transitievergoeding.
2. Hoe bereken je de transitievergoeding bij een wisselende arbeidsomvang?
Het bruto maandsalaris en de duur van het dienstverband vormen de basis voor het berekenen van de transitievergoeding.
3. Is een transitievergoeding verschuldigd bij ontslag op staande voet?
In de praktijk heeft een werknemer in de meeste gevallen geen recht op een transitievergoeding bij een rechtsgeldig ontslag op staande voet. Maar in een enkele uitzonderingssituatie is dit wel mogelijk.
4. Mag je schriftelijk overeenkomen dat je geen transitievergoeding betaalt?
Jazeker, werkgever en werknemer mogen schriftelijk overeenkomen dat er geen transitievergoeding. De transitievergoeding hoeft te worden betaald. In alle gevallen waarbij je het ontslag in onderling overleg met de werknemer regelt, is er geen verplichting tot het betalen van een transitievergoeding of enige andere vergoeding.
5. Hoe bereken je de transitievergoeding als het dienstverband korter duurt dan één maand?
Het komt voor dat werknemers minder dan een maand in dienst zijn, bijvoorbeeld als ze in de proeftijd ontslagen worden.
6. We hebben een aanbod gedaan om het arbeidscontract te verlengen, maar de werknemer wijst dit af. Zijn we nu een transitievergoeding verschuldigd?
De werkgever is geen transitievergoeding verschuldigd als de werknemer een redelijk aanbod tot verlenging afwijst. Wat een redelijk aanbod is, hangt af van de omstandigheden. Onder een redelijk aanbod tot verlenging moet blijkens toelichting op de wetgeving en rechtspraak in ieder geval een ‘gelijkwaardig of beter aanbod’ worden verstaan.
7. Welke kosten mag je in mindering brengen op de transitievergoeding?
De mogelijkheid om kosten in mindering te brengen op de transitievergoeding is sinds 1 januari 2020 verruimd. Sindsdien mogen ook de kosten die de werkgever heeft gemaakt ter bevordering van kennis en vaardigheden voor een andere functie binnen de eigen organisatie mogen worden afgetrokken. Het gaat om transitie- en inzetbaarheidskosten.
Meer in XpertHR
In XpertHR vind je een rekentool om gemakkelijk de transitievergoeding te berekenen. Ook vind je er diverse rekenvoorbeelden en FAQ’s over. Neem een kijkje.
Bron foto: Shutterstock