Het antwoord van Edith van Schie
Ja, hoogstwaarschijnlijk moet de transitievergoeding wel aan deze werknemer betaald worden. Het uitgangspunt van de wet is dat je als werkgever in principe altijd een transitievergoeding aan de werknemer moet betalen als de arbeidsovereenkomst op initiatief van de werkgever eindigt of (bij een tijdelijk contract) niet wordt voortgezet. Alleen als de werkgever de arbeidsovereenkomst heeft beëindigd omdat de werknemer zich ernstig verwijtbaar heeft gedragen, dan hoeft de transitievergoeding niet te worden betaald.
De hoogste rechter in Nederland; de Hoge Raad, heeft vorig jaar juni uitgelegd dat van deze uitzondering niet snel sprake is. De werknemer kan zijn recht op een transitievergoeding alleen kwijtraken in uitzonderlijke gevallen, waarbij verwijtbaar handelen onvoldoende is. Er moet sprake zijn van ernstig verwijtbaar handelen, daar kan bijvoorbeeld sprake van zijn als de werknemer heeft gestolen of zijn leidinggevende heeft bedreigd of geslagen.
Het gerechtshof, de op één na hoogste rechter in Nederland, heeft afgelopen maand in een vergelijkbaar geval geoordeeld. Toen is bepaald dat het niet aanvaarden van een passende functie weliswaar verwijtbaar is, maar niet ernstig verwijtbaar. De werknemer zal daardoor zijn recht op een ww-uitkering waarschijnlijk verspelen, maar de transitievergoeding moet gewoon betaald worden.
Lees hier de vraag van vorige weken:
- Moet je het loon en de schade van deze werknemer betalen?
- Moet je opdraaien voor de stommiteiten van een werknemer?
- Mag je medewerkers verbieden om pakketjes op het werk te laten bezorgen?
Fotobron: Shutterstock