Het antwoord van Edith van Schie
Eén van onze medewerkers wordt binnenkort vader. Hij wil na de geboorte eerst een week geboorteverlof opnemen, aansluitend vijf weken aanvullend geboorteverlof en aansluitend daarop nog negen weken betaald ouderschapsverlof. Ik heb twee vragen: kan hij zomaar al zijn verlof opnemen? En moeten wij hem gedurende deze 15 vrije weken zijn loon doorbetalen?
Het antwoord op de eerste vraag luidt: ja, dat kan zomaar. Geboorteverlof en aanvullend geboorteverlof zijn voor de partner van de moeder. Het betaald ouderschapsverlof is er voor beide ouders. Werknemers kunnen er inderdaad voor kiezen om alle verloven achter elkaar op te nemen; in totaal 15 weken. Maar de werknemer mag er ook voor kiezen om het verlof gespreid op te nemen. Hij kan bijvoorbeeld 30 weken lang de helft van zijn werktijd verlof opnemen. Of een andere verdeling. Wel moet het geboorteverlof binnen vier weken- en het aanvullend geboorteverlof binnen zes maanden na de geboorte van het kind worden opgenomen. Het betaald ouderschapsverlof moet vóór de eerste verjaardag van het kind opgenomen zijn. Als een bedrijf echt ernstig in de problemen zou raken bij de door de werknemer voorgestelde verdeling van de verlofuren, kun je wel samen met de werknemer tot een andere verdeling komen.
Voor wat betreft het loon geldt dat de eerste week geboorteverlof voor rekening van de werkgever is; het volledige loon moet worden doorbetaald. Het aanvullende geboorteverlof en het betaald ouderschapsverlof betaalt de overheid via UWV. Dat is maximaal 70% van het salaris, tot een maximum van 70% van € 5.065,58 per maand (het maximumdagloon).
Lees hier de vorige vraag van de week:
- Mag ik spyware op de computer van mijn medewerker plaatsen?
- Wanneer ben je aansprakelijk voor gevolgen van beeldschermwerk?
- Mag het verbieden van concurrerende nevenwerkzaamheden?
- Hoe rem je te hard werkende werknemers af?
Bron: Shutterstock