Wij hebben een medewerker die nu vijf maanden ziek is. De bedrijfsarts heeft anderhalve maand geleden al laten weten dat hij kan beginnen met een paar uurtjes per week aangepast werk. We hebben hem allerlei klussen aangeboden en voorgesteld, maar hij weigert alles. Hij heeft tot op heden nog geen minuut gewerkt. Wat moeten we doen?
De HR-vraag van de week
Niet alleen de werkgever, maar ook de werknemer heeft re-integratieverplichtingen. Eén van die verplichtingen van de werknemer is dat hij passende arbeid moet aanvaarden. Natuurlijk kunnen werkgever en werknemer even soebatten over welk werk passend is. De werknemer kan daarbij ook nog een second opinion bij een andere bedrijfsarts vragen of een deskundigenoordeel bij het UWV, maar uiteindelijk zal de werknemer gewoon aan de slag moeten als hij daartoe in staat is. Als een werknemer dat weigert en blijft weigeren, dan geeft de wet de werkgever een effectief middel om de werknemer in beweging te krijgen in de vorm van het staken van de loonbetaling aan de werknemer. Wel zal de werkgever de werknemer nog éénmaal schriftelijk moeten oproepen om, bijvoorbeeld uiterlijk drie dagen na dagtekening van de brief, aan het werk te gaan. Daarbij zal hij de werknemer moeten voorhouden dat wanneer hij niet verschijnt, zijn loondoorbetaling per direct wordt stopgezet.
Tip: lees hier ook de praktijkvraag over de houdbaarheidsdatum van officiële waarschuwingen.
Deze mogelijkheid om de loonbetaling te staken is overigens meer dan een drukmiddel dat door de werkgever kan worden ingezet. Het UWV verwacht ook van de werkgever dat hij hiermee een ultieme poging doet om de re-integratie op gang te krijgen.
XpertHR: jouw kennispartner in HR-vraagstukken
Altijd snel en betrouwbaar antwoord op al je HR-vragen? Met XpertHR optimaliseer je jouw werkproces met kennisdocumenten, praktische tools, praktijkcases, checklists, voorbeelddocumenten en meer. Met alle informatie op één plek ben je altijd up-to-date. Benieuwd wat XpertHR voor jouw organisatie kan betekenen? Vraag gratis en vrijblijvend een demo aan.
Bron: De Financiële Telegraaf